De maximale onbelaste vergoedingen voor de kosten die gemaakt worden voor binnenlandse dienstreizen zijn per 1 januari 2019 gewijzigd. Alle vergoedingen aan werknemers zijn verhoogd ten opzichte van vorig jaar. In deze blog lees je alles over de nieuwe bedragen en aanvullende regelingen.

De onkostenvergoedingen die werkgevers aan werknemers mogen verstrekken voor kosten die tijdens een binnenlandse dienstreis worden gemaakt, zijn wettelijk vastgesteld en verschillen per onderdeel. Per 1 januari 2019 zijn de bedragen die onbelast mogen worden vergoed als volgt:

  • Ontbijt: € 10,13 (was € 9,94)
  • Lunch: € 9,16 (was € 8,93)
  • Avondmaaltijd: € 22,99 (was € 22,41)
  • Kleine uitgaven overdag: € 4,52 (was € 4,41)
  • Kleine uitgaven ’s avonds: € 9,05 (was € 8,83)
  • Logies: € 102,59 (was € 100,68)

Niet alleen voor ambtenaren

De veranderde regels uit het Reisbesluit binnenland zijn oorspronkelijk bedoeld voor ambtenaren, maar in 2014 werd besloten dat werkgevers de bepalingen over onbelaste vergoedingen ook mogen toepassen op werknemers die niet als ambtenaar werkzaam zijn in de sector Rijk. Ook in de circulaire wijzigingen in de financiële arbeidsvoorwaarden per 1 januari 2019 is wederom opgenomen dat de vastgestelde bedragen ook voor niet-ambtenaren gelden, mits zij een soortgelijke dienstreis maken. Dat houdt in de praktijk in dat zowel ambtenaren als niet-ambtenaren dezelfde bedragen vergoed mogen krijgen, zonder dat zij daarvoor bonnetjes of facturen hoeven te laten zien.

De vergoedingen voor het gebruik van een privévervoersmiddel tijdens binnenlandse dienstreizen wijzigen overigens niet.

Reizen in het buitenland

Bovengenoemde regels gelden voor dienstreizen in het binnenland. Voor kosten die gemaakt worden op buitenlandse zakenreizen gelden weer andere regels per land, stad en regio. Alle regels vind je hier.

Wil je aanvullende informatie over jouw specifieke situatie of heb je advies nodig? Neem gerust contact op.