Schiet jezelf niet in de voet met dividenduitkering

De dividendbelasting gaat in 2020 omhoog van 25% naar 26,25%. Als je dit jaar nog van plan bent dividend aan jezelf uit te keren uit de eigen BV, raden we je aan om het dividend wel in 2019 toe te kennen, maar deze pas na 1 januari uit te betalen. Daar haal je, gezien de stijging van de belastingheffing in box 2 in 2020, fiscaal voordeel uit.

Heb je nog een dividenduitkering tegoed van je eigen BV? Laat die dan in elk geval binnenkort onvoorwaardelijk vaststellen, maar zorg ervoor dat het bedrag pas na 1 januari 2020 uitgekeerd wordt. Dividend valt in box 2 en omdat het belastingtarief volgend jaar stijgt van 25% tot 26,25%, is daar een voordeel te behalen. Er zit echter wel een addertje onder het gras.

Extra vermogen box 3

Op het eerste oog lijkt het voordeliger om dividend nog dit jaar te laten uitkeren. Je betaalt immers minder belasting dan in 2020. Toch kan uitkering dit jaar voor fiscaal nadeel zorgen, omdat je dan weer meer belasting betaalt over het toegenomen vermogen in box 3. Het belastingpercentage kan hier oplopen tot 1,68% (30% van een fictief rendement van 5,6% in de derde schijf die begint bij € 989.737) en weegt vaak niet op tegen het bedrag dat je bespaart in box 2 door dividend later te laten uitkeren.

Vordering

Hoe je dit fiscaal slim aanpakt om zo veel mogelijk belasting te besparen? Zorg dat de onvoorwaardelijk vastgestelde dividend ná 1 januari 2020, de peildatum voor de box 3-heffing, wordt uitgekeerd. Over de vordering die je vanaf het moment van vaststellen op je BV hebt, moet vervolgens wel rente uitgekeerd worden gedurende de periode dat het dividend nog niet is uitbetaald.

Rente

Omdat de renteopbrengst onder de terbeschikkingstellingregeling moet worden verantwoord en belast is in box 1, én omdat de rentestand nu laag is, betaalt zich dit aan de eindstreep algauw uit. Je ontvangt immers maar voor een paar weken – hooguit een paar maanden totdat het dividend is uitbetaald – rente en betaalt alleen daarover belasting. Je hebt ook nog eens een vrijstelling van 12%, dus je betaalt per saldo over 88% van de ontvangen rente belasting.

Rekening Courant directie

Veel DGA’s hebben een RC schuld bij de BV. Die schuld is (deels) in te lossen met een dividenduitkering. Gezien de verhoging van de dividendbelasting is het verstandig dat nog in 2019 te overwegen. Neem daarbij ook in ogenschouw dat door het verlagen van schuld bij de BV, het vermogen in privé toeneemt.

Tot slot

Schiet jezelf dus financieel niet in de voet en laat dividend uit je eigen BV pas begin januari 2020 uitbetalen. We adviseren je graag over jouw specifieke situatie. Als je dividendplannen hebt, rekenen wij graag voor je uit wat de besparing is bij uitbetaling na 1 januari 2020. Neem daarvoor contact met ons op.